Ons verhaal

We weten uit kerkenraadstukken van de hervormde kerk in Emden dat er al in 1557 geheime hagepreekdiensten werden gehouden op het landgoed van jonkheer Derk Coenders. Vanuit Emden kwamen de zogenaamde evangelische priesters te paard helemaal naar Groningen om elke zondag voor 7 a 8 duizend mensen het evangelie te prediken.Dit speelde zich dus af vóór de reformatie ingeleid door Luther! Later is er een kerkgebouw tot stand gekomen het landgoed van jonkheer Derk Coenders. Op de fundamenten van dit kerkgebouw is uiteindelijk de huidige Helperkerk gebouwd (1900).

De Helperkerk, gebouwd in 1900, met op de voorgrond het hertenkampje.

Rechts veldwachter Welbergen en links een reclamebord van de uitspanning Landlust. De foto dateert uit 1909.

De evangelische gemeente Helperkerk heeft als startdatum 1956. Geleid door Gods Geest kwamen veel mensen in de jaren ’50 tot bekering en volledige overgave aan God. Er ontstond vanuit een gebedsgroep uiteindelijk vrij snel een gemeente met een grote toestroom van mensen. De eerste samenkomsten vonden plaats in een pand aan de Tuinstraat in de binnenstad van Groningen. Het Sofiahuis aan de Sofiastraat in de Oosterpoortwijk was daarna tot uiteindelijk begin 1990 het onderkomen van deze gemeente.

De gemeente groeide echter zo snel dat ze meer ruimte nodig had en zo is in 1991 de Helperkerk het onderkomen geworden van onze gemeente. Sindsdien zien we dag aan dag Gods hand op Zijn gemeente en we hebben veel mensen tot geloof zien komen in de gemeente en gezien dat ze echte discipelen van Jezus werden.

We geloven dat het beste voor de gemeente nog moet komen! De gemeente is sterker, krachtiger en met meer geloof in de toekomst dan ooit te voren. Samen schrijven we geschiedenis van wat God in mensenlevens kan doen. Misschien dat je samen de geschiedenis van de Helperkerk wilt komen schrijven door mee te bouwen aan Gods werk hier in deze fantastische stad Groningen!